2018-11-25 15:16:18• hírek • Szatmár.ro

A szatmári Avram Iancu Általános Iskola fogadta örökbe a vasútállomást

A 2018 őszén indult Örökségünk Őrei projekt keretében a szatmári Avram Iancu Általános Iskola VIII.C. osztálya a vasútállomás épületét fogadta örökbe. A projektet két tanárnő koordinálja, Rácz Melinda és Gárdos Blanka.

A diákok lelkesen kezdtek hozzá a versenyhez. Muhi Sándor grafikus és helytörténész részletes előadást tartott a vasútállomásról. Megtudhatták, hogy az 1898-ban épült épületet Pfaff Ferenc, a MÁV főépítésze tervezte, és a környék legszebb épülete volt a Faipari Iskola és a Kossuth-kert mellett. Ekkor Szatmárnémeti lakossága körülbelül 26-27 ezer fő volt. Azt is megtudhatták, hogy az épület a reneszánsz eklektika stílusában épült, frízek és domborművek díszítik. Talán százszor is elhaladtunk az épület előtt, de ezen részleteket nem is vettük észre, nem figyeltünk fel arra, hogy milyen különleges.

 

A lelkes diákok és tanáraik ellátogattak az állomásra, felmérték az épület jelenlegi állapotát. Szomorúan tapasztalták, hogy mostanra az építmény sokat veszített egykori dicső fényéből, nem olyan állapotban van, amilyenben lennie kellene. Egy plakát is készült a napokban, célja a múlt és jelen ábrázolása volt.

 

És hogy miért is ezt az épületet választották? Sokat gondolkoztak, majd a döntés azért esett eme építményre, mert a város egyik régi szimbóluma, melyre szeretnék felhívni a figyelmet, népszerűsíteni, mivel sajnos nem a régi fényében tündököl.

 

November 23-án, pénteken a City Rádió vendégei voltak, egy beszélgetésen vettek részt a délelőtti órákban, ahol a versenyről beszélgettek a műsorvezetővel. A csapatot Májer Johanna és Lizák Vivien képviselték, valamint a két koordinátor.

 

Kövessék a csapat munkásságát a Facebook oldalukon, és az Instagramon, ahol szatmarnemeti_vasutallomas néven találnak rájuk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: